INVESTIGAȚII PARACLINICE ȘI FUNCȚIONALE



Investigatiile paraclinice și funcționale se efectuează în regim de internare la recomandarea medicului curant (GRATUIT).

Investigațiile reprezintă evaluări pentru depistarea sau urmărirea evoluției stării de sănătate a pacientului.

Investigațiile pe care le putem realiza în Centrul nostru sunt:

    Electromiografia – este folosită pentru a ajuta la diagnosticul afecțiunilor neuromusculare (miopatii congenitale, distrofii musculare, etc.). Se efectuează cu ajutorul unui ac microinvaziv (cu dimensiuni adecvate pentru copii), de unică folosință  nu necesită anestezie, disconfortul produs copilului este minim.

    Ecografia de părți moi

    Ecografia de șold:

  • investigație neinvazivă,
  • nedureroasă,
  • metoda de screening a displaziei de șold la nou-născuți și sugari,
  • se efectuează la naștere, la 6 sapt, la 4 luni și la 6 luni.
  • Ecografia aparatului locomotor este metoda neinvazivă cu risc minim pentru pacient, care evaluează statusul post-traumatic și evoluția în timp având rol și în ghidajul injectării cu toxina botulinică și a infiltrațiilor antialgice/ antiinflamatoare.

    Electroencefalografia – reprezintă o investigare în timp a activității electrice cerebrale. Captarea se face prin intermediul unor electrozi asezați pe scalp, cuplați la un aparat numit electroencefalograf. Encefalograma este un examen neinvaziv, nedureros.

    Potențiale evocate vizual - reprezintă o investigație neinvazivă, nedureroasă ce nu necesită sedare. Se realizează pentru evaluarea integrității căilor vizuale și este indicată în tulburările de vedere de cauză neurologică.

    Evaluarea sprijinului plantar – cu ajutorul softului aparatului și în colaborare cu o firmă de protezare am pus la punct fabricarea unor susținători plantari personalizați pe fiecare tip evaluat, cu succese remarcabile în situațiile pacienților cu bolta plantară prabușită (platfus).

    Radiologia – prin intermediul personalului specializat și a tehnicii radio-imagistice de ultimă generație, se efectuează următoarele investigații radiografice: topogramă coloană vertebrală și de membre inferioare, pulmonară, torace osos, centura scapulară, pelvină, segmente, membre, articulații, radiografie abdominală pe gol, radiografie reno-vezicală simplă, craniu;

    Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) – metodă imagistică neinvazivă cu sau fără sedare în funcție de vârsta copilului. Se efectuează pentru stabilirea etiologiei (cauzei bolii), evaluarea leziunilor preexistente (tumori, encefalite, evaluarea sechelelor post-traumatice, hipoxic-ischemice).

    În condițiile în care este necesară anestezia pacientului, aceasta va fi platită de către acesta.

    Osteodensitometria – utilizatăpentru măsurarea densităţii minerale osoase cu ajutorul razelor X (DXA) în scopul de a diagnostica osteoporoza/ osteopenia de diverse cauze.

    Ecografie ganglionară, generală (abdominală + pelvis), abdominală, pelvină

    Ecograf de înaltă performanță cu ajutorul căruia se pot efectua ecografii 2D, Doppler PW, CW, color dar și monitorizare ECG sincronă. Aparatul este dotat cu sonde adecvate pe etape de vârstă.

    Electrocardiograf (ECG) cu 12 derivații, cu electrozi de dimensiuni diferite în funcție de vârsta pacientului.

    Monitor pentru determinarea:

  • saturației în oxigen (senzori adaptați de la vârsta de nou-născut până la vârsta de adolescent);
  • tensiunii arteriale (manșete diferite de la vârsta de sugar până la vârsta de adult/ adolescent).
  • temperaturii.
  • Holter ECG cu 12 derivații ce monitorizează ritmul cardiac 24 ore sau 48 ore de la orice vârstă - se recomandă la indicația medicului specilaist de Cardiologie pediatrică.

    Holter TA ce monitorizează valorile TA 24 ore - se recomandă la indicația medicului specilaist de Cardiologie pediatrică.

    Ecografia de cord la copil:

  • se pot descoperi malforamații cardiace, se investighează suflu sistolic pentru a decela dacă este un suflu inocent sau ascunde o malformație cardiacă;
  • se efectuează pentru copii cu infecții prelungite la care se suspectează o afectare a cordului (endocardita infecțioasă), în cazurile în care există alți membrii ai familiei cu boli congenitale cardiace, în boli inflamatorii sistemice care pot avea afectare cardiacă, după infecții virale dacă există suspiciunea de miocardită, la pacienții oncologici care au făcut tratamente chimioterapice, la copii cu boli neuro-musculare care în evoluție implică afectarea miocardului, la copii cu sindroame genetice: sindrom Down, Turner, di George, Williams, Noonan, la copii cu boli metabolice, la copii cu infecții respiratorii severe, recurente, la copii cu deficit semnificativ de creștere, la copii cu HTA, sportivi de performanță;
  • acesta metodă de diagnostic este neinvazivă, nu implică radiații sau durere pentru pacient și durează în medie 15-20 minute.
  • ECG pentru copii cu interpretare:

  • în cazul copiilor ECG-ul are câteva particularități de normalitate față de ECG-ul adulților legate în general de faptul că au peretele toracic mai subțire, sunt fiziologic mai tahicardici, sunt organisme în dezvoltare al căror sistem de conducere nu e complet maturizat;
  • este recomandat atunci când copilul se plânge de palpitații (simte că îi bate inima repede și neregulat), există istoric personal de aritmii sau istoric familial, în cazul sincopelor (leșin cu pierderea stării de conștiență), membrii ai familiei diagnosticați cu sindrom de QT lung, QT scurt, Brugada, sportivi de performanță;.
  • este o investigație neinvazivă (nedureroasă și fără riscuri), nu iradiază copilul.
  • Analiza multifactorială a mersului – metodă computerizată de evaluare calitativă și cantitativă a mersului și a tulburărilor sale. Permite realizarea unei analize precise a mersului pacientului în baza unor înregistrări cu ajutorul unui echipament special (markeri lumino-reflectorizanți, electrozi EMG de suprafață) și a unui sistem computerizat performant compus din camere optoelectronice (emitere și captare de lumină infraroșie), platforma de forță și receptor de semnal EMG.

    PENTRU PROGRAMĂRI ANALIZA MERSULUI SUNAȚI LA 0723 130 374

    Analize medicale de laborator – lista analizelor aici